
Aradığın özelliğe göre tüm kredi kartlarını karşılaştır
En avantajlı kredi kartına kolayca başvur
Bir kaç gün içinde yeni kredi kartın adresine gelsin
Kredi kartı, nakit paraya alternatif bir elektronik ödeme aracıdır. Bankalar kredi kartlarını tüketicilere belli limitler dahilinde verir. Kredi kartı banka POS cihazlarının bulunduğu alışveriş noktalarında ödeme amaçlı veya bankalardan nakit avans çekmek için kullanılabilir.
*18 yaşının altındaki bireylerin kredi kartı veya banka kartı alabilmesi için ailelerini rızası olması gerekir. Kredi kartı almak için neler gerekli, kredi kartı başvuru şartları yazımızdan öğrenin.
Kredi kartı başvurularında genel olarak herhangi bir evrak istenmez. Ancak başvuruda bulunan kişinin sistemsel olarak geliri tespit edilemezse, bazı bankalar aşağıdaki belgeleri isteyebilir:
Düzenli gelir sahibi olmayan (ev hanımı, öğrenci vb.) kişiler için de düşük limitli bir kredi kartı verilebilir ya da kefil istenebilir.
Kredi kartı başvurusunu Hesapkurdu.com Kredi Kartı sayfasından yapabilirsiniz. Ayrıca bankalara giderek ya da bankaların internet sitelerinden, ATM’lerinden ve mobil bankacılığından da başvuru yapabilirsiniz.
Başvurduğunuz bankada güncel gelir bilgileriniz varsa herhangi bir gelir belgesi istenmez. Ayrıca gelir belgesi olmasa bile ilgili mevzuat göre banka düşük limitli bir kredi kartı gönderebilir.
Online kredi kartı başvurusu, Hesapkurdu.com Kredi Kartı sayfasından kişisel ve iletişim bilgilerinizi girerek yapabillirsiniz:
Ayrıca başvurunuzu, müşterisi olduğunuz bankanın internet sitesi, internet bankacılığı veya kredi kartı karşılaştırma siteleri üzerinden de yapabilirsiniz.
Kredi kartı nasıl kullanılır daha detaylı bilgi için doğru kredi kartı kullanımı yazımızı ziyaret edin.
Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'e göre bütün kredi kartlarının limit toplamı aşağıdaki şekilde belirlenir:
Örneğin, aylık 5.000 TL geliri olan ve ilk defa kredi kartı sahibi olacak bir kişi ilk yıl en fazla 10. 000 TL limitli kart alabilir. Takip eden yıllarda ise en fazla 20.000 TL toplam kredi kartı limitine sahip olabilir. Alabileceğiniz kredi kartı limitini hesaplamak için kredi kartı limit hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
Kredi kartı asgarisi, kredi kartı limitine göre kredi kartı dönem borcu üzerinden alınabilecek, en alt ödeme tutarıdır. Kredi kartı asgari tutar hesaplama, yeni alınan kartlarda ilk yıl için dönem borcunun %40’ı alınarak yapılır, ilk yıldan sonra ise tüm kartlarda %30’u alınarak yapılır. Pandemi dönemi tedbirleri kapsamında BDDK'nın 30.03.2020 tarihli kararıyla kredi kartı asgari ödeme tutarı dönem borcunun %20'si olarak belirlenmiştir.
Kredi kartı asgari ödeme tutarını hesaplamak için kredi kartı asgari hesaplama aracımızı kullanın.
Asgari tutar ödenmezse banka borç için “gecikme" notu düşer ve bu bilgi Kredi Kayıt Bürosuna (KKB) gönderilir. İki ay asgari tutarın üst üste ödenmemesi durumunda banka kredi kartını kullanıma, bir takvim yılı içerisinde üç defa geç ödenmesi durumunda ise nakit kullanıma yasal olarak kapatabilir.
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur daha detaylı öğrenmek için kredi kartı borcu ödenmezse ne olur yazımızı ziyaret edin.
Evet, kredi kartı işlemleriniz kredi notunu etkileyen faktörlerden biridir. Kredi kartı borcunuzun asgarisi değil, tüm dönem borcunuzu ödemeniz kredi notunu yükseltebilir. Kullandığınız tüm kredi kartlarının borçları her ay tam ve düzenli ödenmelidir. Kredi kartı kullanmanın kredi notuna etkilerini detaylı öğrenmek için kredi kartı kullanımının kredi notuna etkisi yazımızı ziyaret edin.
Aidatsız kredi kartı, banka tarafından karşılanan çeşitli operasyonel maliyetlerin müşteriye yansıtıldığı bir üyelik bedelinin alınmamasıdır.
Tüketici Yasası’nda yapılan son değişiklikle birlikte tüm bankalara aidatsız bir kredi kartı çıkarma zorunluluğu getirildi. Ayrıca mevcut kredi kartınızın da aidatsız kartla değiştirmesini yasal olarak bankanızdan talep edebilirsiniz. Aidatsız kartların listesine ulaşmak için aidatsız kredi kartları sayfamızı ziyaret edin.
Hayır, 2014 Ekim ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından çıkarılan yönetmeliğe göre kredi kartı aidatı yasal hale getirildi. 2014 Ekim’den sonra kredi kartı aidatının iadesi, banka iadatlı bir kart olduğunu belirttiği sürece yasal bir zorunluluk değil. Öte yandan kredi kartı aidatı ödemek istemiyorsanız, kullandığınız bankanın aidatsız kartına her zaman geçebilirsiniz.
Nakit avans, kredi kartı üzerinden taksitli olarak nakit çekim işlemidir. Kredi kartından kredi kullanma işlemi olarak da tanımlayabiliriz. Taksitli nakit avans hesaplamak için Hesapkurdu.com Kredi Kartı Taksitli Nakit Avans Hesaplama aracımızı kullanın.
Kredi kartı taksit sınırları, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik'e göre belirlenir. Yönetmelikte yer alan taksit sayıları dönemsel olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarfından düzenlenir. Ürünlere göre güncel kredi kartı taksit sınırlarına kredi kartı taksit hesaplama sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Kredi kartı borcunuzu geç öderseniz, dönem borcunuzun asgari ödeme tutarına kadar olan kısmına TCMB’nin ayda bir piyasa koşullarına göre açıkladığı gecikme faizi uygulanır. Dönem borcunun asgari ödeme tutarı dışında kalan kısmına ise akdi faiz uygulanır.
Akdi ve gecikme faizi uygulanabilecek en yüksek faizler olduğu için bankalar politikaları doğrultusunda daha düşük bir faiz de uygulayabilir. Gecikme faizi hakkında bilgi almak hesaplama yapmak için kredi kartı gecikme faizi hesaplama aracımızı kullanın.
Kredi kartına uygulanabilecek en yüksek faiz oranları, TCMB tarafından ayda bir açıklanan akdi faiz ve gecikme faiz oranlarıdır. Bankalar belirlenen bu akdi ve gecikme faizinden daha yüksek bir faizi, kredi kartları için uygulayamaz. Bankalar da akdi ve gecikme faizini temel aldığı için kredi kartı faiz oranı neredeyse tüm bankalarda aynıdır. Ayrıca hesaplanan faiz üzerinden %5 Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) ve %15 Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) şeklinde toplamda %20 vergi de alınır. Vergiler hakkında detaylı bilgi için KKDF ve BSMV hesaplama sayfamızı ziyaret edin.
POS cihazı olan tüm alışveriş noktalarında kredi kartı ile ödeme yapılabilir. Kredi kartınızla alışveriş dışında aşağıdaki banka ve kurum ödemlerinizi yapabilirsiniz:
MTV ödeme yöntemleri hakkında detaylı bilgi için MTV nasıl ödenir sayfamızı ziyaret edin.
Türkiye’deki kredi kartlarının üzerinde 16 rakam yer alır. Bu rakamların ilk altı hanesi ödeme sistemleri ile hangi banka tarafından verildiğini ifade eder. 7 ila 15 arasındaki rakamlar ise banka tarafından kişiye özel olarak verilen müşteri numarası, 16’ncı rakam ise kontrol numarasıdır. Kredi kartı güvenliği açısından önemli olan kredi kartı üzerindeki 7 ila 15 arasındaki rakamlardır. Kredi kartı numarası hakkında detaylı bilgi için kredi kartı üzerindeki numaralar ve anlamları yazımızı yazımızı inceleyin.
Kredi kartı CVV kodu, kredi kartının arka yüzündeki genelde beyaz alana basılı rakamların son 3 hanesidir. Güvenlik kodu olarak da bilinir.
Mil kazandıran kredi kartları, yaptığınız her alışverişten uçak bileti alımları için ödül olarak mil puan veren kartlardır. Kazanılan miller uçak bileti alımında kullanılabileceği gibi bankanın kampanyasına göre alışverişlerde de kullanılabilir. Mil kazandıran kartların listesine ulaşmak için mil kazandıran kredi kartları sayfamızı ziyaret edin.
Puan kazandıran kredi kartları, ilgili bankanın POS cihazı kullanılarak yapılan alışverişlerde ödül olarak puan veren kartlarıdır. Kazanılan puanlar ilgili bankanın POS’unun kullanıldığı tüm alışveriş noktalarında kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken ise bazı bankaların puanlarının belirli bir kullanma süresi olması ve bu süre içerisinde kullanılmayan puanların silinmesidir. Puan kazandıran kartların listesine ulaşmak için puan kazandıran kredi kartları sayfamızı ziyaret edin.
Ticari kredi kartı, şirket harcamaları için kullanılan ve kişisel harcamaları şirket harcamalarından ayırmaya yarayan bir kredi kartı türüdür. Ticari kredi kartı başvurusu yapabilmek için öncelikle bağlı bulunulan banka şubesi nezdinde bir ticari hesabın olması gerekir.
Ticari kredi kartı hakkında daha detaylı bilgi için ticari kredi kartı nedir yazımızı ziyaret edin.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), 1990 yılında kamu ve özel statüde olan 13 Türk bankasının ortaklığıyla kuruldu. BKM, nakit kullanımı gerekmeksizin her türlü ödemeyi veya para transferini sağlayan sistemlerin kurulması, işletilmesi ve geliştirilmesi sağlar. Ayrıca BKM, son dönemde BKM Ekspress ile bireysel kullanıcılara yönelik faaliyetlere de başladı.
Kredi Kartı Yönetmeliğine göre kredi kartı, üst üste üç asgari tutar ödenmezse kullanıma, bir takvim yılı içerisinde üç defa asgari ödemesinin geç yapılması durumunda ise nakit kullanımına kapatılır. Banka kendi inisiyatifinde mevzuatta belirtilen süreleri beklemeden de kartı kullanıma kapatabilir. Kapatılan kartlar da dönem borcunun tamamı ödenmeden kullanıma açılmaz.
Kredi kartının üst üste iki asgari tutar ödemesinin yapılmaması durumunda yasal takip süreci başlar. Banka takip sürecinde ödemelerin yapılması için bildirimlerde bulunur ve üst üste üçüncü asgarinin de ödenmemesi durumunda icra işlemlerini başlatır. İcra işlemlerinin başlama süreci takip işlemlerinin avukata devredilmesi şeklinde de ifade edilir.
Kredi kartı yasal takip süreci hakkında detaylı bilgi için kredi kartı borcu ödenmezse ne olur sayfamızı ziyaret edin.
Otel Yöneticisi